Carles Porta, primer invitat de la 17a Setmana de la Comunicació
La 17a Setmana de la Comunicació obrirà les seves portes dilluns dia 20 d'abril a les 16:00 h de la tarda, amb la presència de Carles Porta, periodista i escriptor català. Com ja sabeu, aquest any la Setmana es durà a terme via streaming en el canal de Youtube "Setmana de la Comunicació UdL", a causa de la situació actual que està passant el nostre país. 

Carles Porta, com ja hem comentat, és periodista, productor, director i escriptor, nascut a la província de Lleida l'any 1963. La seva carrera professional va començar, precisament, al diari Segre, el diari més reconegut de tota Lleida. Va ser durant aquesta etapa quan el periodista va conèixer a Carles Puigdemont (amb qui encara manté relació), ja que aquest també treballava de periodista en un diari de Girona.  Poc temps després, Porta va fer el salt a TV3, on es va dedicar especialment a dur a terme diferents reportatges i documentals, com els de 30 minuts. Durant el seu temps com a reporter, el periodista va ser testimoni de diversos conflictes bèl·lics, com ara els de Bòsnia, Ruanda, Haití o Algèria.

Compta amb diverses obres d'especial rellevància escrites, com ara Tor: tretze cases i tres morts (2005). El llibre va ser un autèntic èxit en vendes i un punt d'inflexió pel periodista, ja que com ell ha comentat en diverses entrevistes, es va arribar a obsessionar pel cas. Abans d'escriure el llibre, però, Porta va dur a terme un reportatge pel programa 30 minuts (Tor, la muntanya maleïda), on es va interessar pel cas i va ser la seva motivació per escriure l'obra. Altres obres d'especial interès escrites pel periodista són: Li deien pare: quan l'horror es disfressa d'amor i família (2016), amb el qual va guanyar el Premi Godó de Reporterisme i Assaig Periodístic, i Fago. Si et diuen que el teu germà és un assassí (2012), on Porta relata els fets a través del testimoni de la germana de qui és l'assassí. Amb aquest últim es va portar el Premi Huertas Claveria de Periodisme.

Carles Porta també pot presumir d'haver dirigit un llargmetratge, el primer i únic en tota la seva carrera: Segon Origen (2015). Porta va dirigir el film conjuntament amb Bigas Lunas i narra la història amorosa de dos nois adolescents, el Dídac i l'Alba, únics supervivents de la terra i que hauran de repoblar-la de nou. El film està basat en la novel·la de ciència-ficció Mecanoscrit del Segon Origen, una obra de Manuel de Pedrolo, escriptor català també nascut a la província de Lleida. 

En l'actualitat, Porta dirigeix el seu propi programa a TV3: Crims. En aquest, el periodista fa una representació de diferents crims que han succeït a Catalunya al llarg el temps. Crims ha sigut molt bé rebut per la crítica especialitzada i pel públic, ja que destaca especialment per la forma en què s'introdueixen i es narren les diferents històries. També existeix la versió en àudio, la qual s'emet a Catalunya Ràdio. A més,  Carles Porta compta amb la seva productora pròpia, fundada amb els seus germans i anomenada "Porta i Gaset". 

Esperem que gaudiu d'aquesta primera ponència i també de la resta que ens acompanyaran la resta de la Setmana. No us oblideu de seguir-nos a les nostres xarxes socials, on estarem penjant contingut diari per mantenir-vos informats de tot, així com de donar una ullada al nostre programa per veure quins seran els diferents invitats de la Setmana. 

Fins a la pròxima!

Alex M.