Álvaro Ortiz i Alfonso Zapico, dibuixant realitats

ÁLVARO ORTIZ I ALFONSO ZAPICO: "Dibuixar cavalls és un infern en vida, són arquitectònicament perfectes"
La Setmana de la comunicació continua amb molta força! El segon dia de videoconferències comença amb bon humor com no podia començar d'una altra manera tenint a l'altra banda de la pantalla a Álvaro Ortiz i Alfonso Zapico.

La videoconferència ha iniciat amb Marta Argiles, Nerea Niubó i Asmaa Rabhi, les quals ens han introduït breument la carrera dels dos dibuixants i amics. Per una banda, Álvaro Ortiz de la seva primera obra individual Júlia y el verano muerto (2004) a la seva obra més complexa Cenizas (2013)Per altra banda, Alfonso Zapico amb els còmics i novel·les gràfiques de conflictes  bèl·lics que tant el caracteritzen com ara La guerra del profesor Bertenev (2006) i La balada del norte (2015-actualitat) actualment compta amb tres volums.

L'entrevista s'ha iniciat com no podia ser d'altra manera parlant de la situació que estem vivint i tots dos autors han mostrat la seva preocupació. "No sé què passarà després de la pandèmia" afirma Zapico "espero que li passi la menor factura possible al sector cultural" afegeix l'Ortiz.  Però bé, com diu la dita "d'un gran mal en surt un gran bé". Davant de la impossibilitat de sortir de casa i la impossibilitat de fer certes tasques, els nostres ponents disposen de més temps per dibuixar i deixar córrer la creativitat.  

A continuació ens hem submergit en el món del còmic on tothom pot gaudir-ne i és benvingut "és accessible per a tothom. Ja no hi ha un perfil de lector específic."
Com qualsevol professional que es dedica a l'art és inevitable que en les seves obres no reflecteixin els seus interessos o trets de la seva vida."Totes les històries tenen relació amb la vida de cada autor encara que no sigui directament" ens confirma Zapico.

Encara que tots dos són dibuixants de novel·la gràfica els seus estils són ben diferents. "El meu estil és clàssic a l'hora d'explicar i lliure en la de dibuixar. El del Álvaro és un estil molt reconeixible perquè l'ha anat polint durant els anys per tal que sigui així" assegura Zapico "Jo sóc un tarat dels detalls. L'estil de l'Alfonso té molta personalitat" declara Ortiz.

Està clar que era impossible no parlar de què significa per a ells l'art de dibuixar per tal de conèixer-los millor. "La il·lustració és una necessitat i una manera de guanyar-me la vida" respon amb sinceritat Ortiz. Per altra banda, Zapico opta per una resposta més filosòfica declarant "per mi el més important és que el final d'un llibre sigui el començament d'una pregunta."Finalitzant l'entrevista Ortiz ens recomana La balada del norte del seu company Zapico i aquest ens recomana Rituales (2015) d'Ortiz. 

Ens ha encantat tenir-los com a ponents a la Setmana de la Comunicació. Ens han demostrat la seva motivació per seguir dibuixant tant ficció com realitat i ens han assegurat que "el còmic te l'avantatja de traduir tota mena d'informacions o situacions complicades per a tota mena de públics."

Esperem que continueu gaudint de la resta de ponències, i gràcies per la vostra assistència virtual a cada una d'elles.

Anna S.