Obrim portes

Els alumnes de batxillerat han iniciat la 13a Setmana de la Comunicació amb la visita guiada al Magical Media. Han pogut veure la Sala Mistika, tots els platós, la Sala Dolby i les aules on es treballa. Dividits en diversos grups, han visualitzat diferents treballs dels alumnes del grau. Finalment, han provat les càmeres i han fet proves de lectura davant de càmera. Un cop acabada la visita, tota l’atenció s’ha desplaçat al Rectorat.


Carles Porta, periodista, escriptor, productor i director de cinema, ha donat el tret de sortida a la 13a Setmana de la Comunicació. La seva xerrada, que ha tingut lloc a la sala d’actes de l’edifici del Rectorat, l’han presentat Carme Figuerola, degana de la Facultat de Lletres, i Jorge Nieto, coordinador del grau de Comunicació i Periodisme Audiovisuals.

Davant d’un públic format principalment per alumnes de batxillerat, la ponència de Porta ha versat entorn la informació i el tracte que se’n fa als mitjans.


“Si comuniquem, hem de tenir consciència del que diem, ja que les nostres paraules se les escolta molta gent.”


En un primer moment ha apuntat que “vivim en una època en que, tot i tenir una infinitat de mitjans de comunicació, estem menys informats que mai.” Porta ha parlat sobre el model actual de molts mitjans, en que prima la quantitat per sobre de la qualitat, on es dóna importància a la superficialitat, on la forma s’ha menjat el contingut, on el semblar és més important que el ser. També ha criticat el model actual de televisió, afirmant que les persones que hi apareixen, en moltes ocasions, no saben res, simplement saben xerrar.

Al llarg de la ponència, ha posat nombrosos exemples de situacions actuals en el panorama comunicatiu, nombrant periodistes com Jordi Basté o Mònica Terribas i programes com Salvados o El Intermedio. Amb aquest repàs, ha tractat diferents aspectes com les qualitats que són necessàries per ser un bon entrevistador o la tendència actual a l’espectacularització en els mitjans.

Porta ha tancat la ponència amb una cita: “Si us voleu fer grans en el món de la comunicació, heu d’aprendre a fer el ridícul, però tenint sentit del ridícul.”

Crònica: Abundi Bordera i Josep Regany
Fotografia: Lucía Ramón, Andrea Puente, Anna Jordan, María Vilas, Carla Mateo i Paz Villaseñor