Èric Lluent: “Els periodistes hem de posar-nos de peu”

Les dues conferències que han ocupat aquesta segona jornada de la Setmana de la Comunicació de la UdL han estat realitzades per Santiago Carrión, responsable de la plataforma Fíltrala, i Èric Lluent, que ha parlat sobre el periodisme sense empresa.
La plataforma Fíltrala, segons ha explicat Carrión, és un eina de denúncia que vol fer partícip al ciutadà en la difusió d’informació d’interès públic amb una total garantia d’anonimat. El projecte internacional del qual forma part Fíltrala busca construir un periodisme orientat als valors socials. Segons ha explicat el conferenciant, aquest projecte vol centrar-se cada cop més en temes locals, per la possibilitat més elevada d’acció per part de la ciutadania.


Respecte a la seguretat digital, Carrión ha dit que “res es segur a Internet, però és el millor que tenim”, ja que aquesta és la principal eina del periodisme de filtracions. Un dels aspectes que ha remarcat com a més importants és la confidencialitat entre font i periodista, protegint sempre la identitat d’aquells que fan una denúncia en les seves plataformes digitals.

Per altra banda, Èric Lluent ha estat l’encarregat de concloure la segona jornada. El periodista ha animat als assistents, principalment estudiants i professorat del Grau en Comunicació i Periodisme Audiovisuals de la UdL, a posar-se de peu i no treballar de genolls, ja que “la realitat passa al carrer” i és allà on ha d’estar el periodista.
Lluent, ha aprofitat la seva trajectòria professional per a compartir 10 claus per a desenvolupar projectes periodístics sense la necessitat d’una empresa al darrera. Entre aquesta desena de propostes, destaca la importància d’especialitzar-se en un camp, crear una comunitat pròpia i gestionar-la, o ser capaços de buscar temes i donar-los a conèixer als lectors. Tot i que “hem de ser conscients que el periodisme sense empresa suposa un sacrifici de temps personal i de temps laboral”, un professional ha de sentir passió per aquest ofici, pel qual ha animat als estudiants presents, futurs periodistes, a ser perseverants i a “fer-te cas a tu mateix quan no et facin cas”.Lleida, 14 d’abril de 2015
Redacció: Joan Cama, Isabel Lérida, Larisa Neamtu i Cristina Roig
Fotografies: Miriam Diaz i Marina Roig