“El periodisme que triomfarà serà aquell que sigui capaç d’explicar quelcom diferent”

Eva Piquer i Pascual Serrano tanquen la primera jornada de la 12ª edició de la Setmana de la Comunicació.

La primera jornada de la 12ª Setmana de la Comunicació s’ha resolt amb una amplia assistència, majoritàriament d’alumnes i professors de la Facultat de Lletres de la UdL. Les dues conferències de la tarda han estat a càrrec d’Eva Piquer i Pascual Serrano.
El títol d'aquesta edició, El periodisme ha mort? Visca el periodisme!, s'inspira en el llibre de Serrano. El conferenciant ha reivindicat un periodisme col·laboratiu que s’allunya del sistema governat pels interessos econòmics.
Per Serrano el periodisme que triomfarà serà aquell que sigui capaç d’explicar quelcom diferent”, oposat a la homogeneïtzació de la informació més generalista. El ponent ha destacat la necessitat que el periodista rebi una remuneració per la seva tasca, la qual pot venir de tres fonts diferents: l’Estat, les empreses privades i la publicitat, o la ciutadania.

Per altra banda, Eva Piquer ha reflexionat sobre el paper del periodisme en la nostra societat. La periodista ha parlat de Catorze, un magazín cultural “a favor de la cultura on pretenem donar visibilitat ara i aquí en el terreny de la creació literària, musical, teatral, artística i cinematogràfica”, entre altres. El magazín ha suposat una revifada pel que fa als mitjans culturals, que no solen tenir molta presència en portada de la premsa generalista, segons Piquer.


Catorze, és una revista digital lliure i gratuïta on hi tenen cabuda diversos perfils de col·laboradors, des de personatges consagrats fins a joves escriptors que publiquen continguts interessants a les seves xarxes socials. L’escriptora, ha recalcat la preeminència d’un bon contingut per sobre el format, fent referència a la transició del periodisme en paper cap al món digital. “Intueixo que la necessitat de llegir textos que valguin la pena sempre hi serà, però encara no sabem el format. El contingut sempre serà el més important i hem de valorar qui el crea.”
Joan Cama, Míriam Díaz, Isabel Lérida
Fotografia: Marina Roig