Carles Porta inaugura la 17a Setmana de la Comunicació

CARLES PORTA: "La fórmula acostuma a ser paciència i persistència"
La Setmana de la comunicació ja ha arribat! Primer dia de videoconferències, il·lusió i molta comunicació. Avui hem pogut gaudir com a primer convidat de la 17a setmana de la comunicació a Carles Porta.

La videoconferència ha començat amb Mireia Ribalta, Nerea Niubó i Asmaa Rabhi, que ens han explicat breument els inicis de Carles Porta, del diari local de Lleida a TV3 realitzant reportatges i documentals de la realitat social; fins a l'actualitat, on el trobem amb el seu programa de TV3: Crims.

"La fórmula acostuma a ser paciència i persistència", així ens ho explica Porta les dificultats que va passar per a poder arribar fins on és ara: televisant la primera temporada de Crims, i les que vénen a continuació! "El que sempre m'ha interessat és apropar-me a la realitat, i els crims són una sèrie de conjunts i de qüestions importants per configurar un relat, que d'alguna altra manera no hi són", així tant com nosaltres, Carles Porta es troba encantat pels crims i les seves històries.

D'altra banda, ens hem pogut endinsar en treballs anteriors i no menys importants. "Aquesta història ja no és meva, jo sóc un mes dins d'aquesta història", així ens parla Porta sobre un dels seus llibres més importants: Tor: Tretze cases i tres morts. On ens confessa que no sap ben bé encara de quina manera resoldrà el seu secret final, però que estan "treballant per una realitat grossa i potent". També es nomena Fago, un llibre més de la seva col·lecció en crims, i que distingeix com el seu millor llibre "sobretot a nivell literari". Tot i això, no ens deixem de nomenar la seva important participació en l'obra Mecanoscrit del Segon Origen i que ho aprecia com una experiència de vida única, i no rebutja en un futur tornar a endinsar-se en aquest àmbit cinematogràfic.

Al llarg de la ponència, hem pogut anar aprenent i reflexionant punts de vista molt considerables. "Qui diuen que no són meves les històries? De qui són les històries? Tenen uns altres protagonistes, però la història de qui és? Té un propietari aquella història? I després, qui l'acaba relatant i explicant a tothom?". Així també, hem descobert que el seu propòsit actual és assaborir més cada situació que viu, i feina en la qual es troba, i no pensar tant en el futur, ja que com diu ell "cada cosa al seu moment".

Gairebé acabant la conferència, Porta ens recomana molta passió a les persones interessades a cobrir algun d'aquests aspectes en periodisme i sempre tenir "persistència, paciència, constància, i moltíssima humilitat".


Finalment, s'ha acabat com cada any amb un torn de preguntes on s'ha pogut gaudir de molta interacció i variació de contingut amb l'ajuda del públic.


Esperem que gaudiu de totes i cada una de les següents ponències, i gràcies a tots i totes els/les participants per aquesta bona rebuda enguany.
Tot just acaba de començar!

Paula Sentís


Comentaris