Des de Nanook of the North fins Super Size Me, els vídeos presentació dels ponents

El grup de presentació de ponents va ser l'encarregat de produir els petits vídeos que van introduir totes les conferències de la setmana. Veiem que és el que opinen de la Setmana i com ho van fer per realitzar-los:

Des que vàrem saber que hi havia la possibilitat de crear contingut audiovisual per a la Setmana de la Comunicació, vam tenir molt clar què era el que volíem fer. Un cop vam conèixer quina era la temàtica de la Setmana, vam començar a planejar quins vídeos per a presentar ponents podíem fer. Vam optar pel que més ens agrada: la sàtira, la paròdia, prenent com a referència documentals diversos, alguns de més clàssics, com Nanook of the North i Terre sens pain, altres de més vigents i explícitament adaptats al context de la Setmana i els seus invitats, com el d'Aeroports, i, finalment, un d'un referent contemporani, l'impactant Super Size Me.

Vam començar per Terre sens pain, el documental de Buñuel sobre Las Hurdes, pel fet que era el que menys limitacions tècniques i d'agenda presentava. Vam baixar als carrerons més inhòspits de Lleida a gravar la vida quotidiana dels seus habitants, diverses estructures i alguns matolls de bruc i estepa, que es corresponguessin amb els fragments de la narració de Francisco Rabal que havíem preseleccionat anteriorment. Després, ho vam editar amb un filtre per a envellir-lo, que vam reutilitzar a Nanook of the North.

Vam seguir amb Super Size Me, la qual vam enfocar al consum del caragol característic de la ciutat de Lleida. Per això, vam acudir al restaurant Els Trulls a gravar, amb els actors i una encarregada del making off. Amb la col·laboració dels grans professionals del local, vam tirar endavant sense problemes les escenes de l'interior, i tot seguit ens vam desplaçar al carrer major a gravar la introducció. Ho vam completar amb plans recurs que havíem gravat al mateix restaurant i altres llocs de la ciutat.

Tot seguit vam gravar Nanook of the North, la més complicada de totes en l'àmbit de postproducció. Vam gravar-ho tot amb un croma al Magical Media, i el gruix del treball va ser editar els plans un per un per a integrar el protagonista a entorns nevats. Van ser bastants hores d'editatge, però que van tenir la seva recompensa obtenint un resultat creïble, que era al que aspiràvem.

Finalment, poc abans de la Setmana de la Comunicació, vam gravar la versió lleidatana d'Aeroports, segurament el documental menys planificat, per culpa de la falta de temps, cosa que amb un editatge bastant acceptable vam poder resoldre. Per a gravar-lo, ens vam desplaçar a l'aeroport d'Alguaire, on vam gravar imatges del lloc com a recurs, i vam demanar a companys de classe que interpretessin a personatges ficticis que apareguessin al documental. Finalment, el resultat fou satisfactori per a nosaltres.

Trobem que gravar tot això, sobretot el de Nanook of the North, hi ha contribuït en gran mesura a la nostra formació a l'hora de treballar la postproducció, i ens ha ensenyat a treballar en diversos projectes audiovisuals simultanis amb una data d'entrega propera, organitzant el temps de la forma més òptima per a poder entregar-ho dins el termini.

Recorda els vídeos en aquesta llista de reproducció o al mateix canal de YouTube de la
Setmana:


Grup format per: Jaume Martell, Cristóbal Mora, Kilian Muñoz i Eduard Ros.