Parlem sobre Samanta Villar


FITXA TÈCNICAAquesta és la periodista i escriptora Samanta Villar, la conferenciant que inaugura la 15a Setmana de la Comunicació. Sense intenció d’aprofundir més pel que fa a les seves dades, la nostra intenció és afegir un tast del seu punt de vista sobre la temàtica documental, el gran protagonista d’aquesta setmana. Així doncs, amb l’ampla trajectòria que carrega a la seva esquena, la seva opinió sobre el panorama documental que actualment abunda en el nostre país, és que no es tracta d’una simple moda, sinó que “a la gent li interessa saber què passa, què ens explica la realitat. I vol que es faci amb la marca de cada programa, de cada reporter. Els programes de reportatges es mantindran com una estructura estable de les cadenes, penso, allò que anirà canviant seran les perspectives”, reflexiona Villar.

Samanta és un dels exemples més explícits de com treure el màxim benefici a un format documental, des de la perspectiva més humana, la que juga amb les emocions i els sentiments de la realitat. Per aquest motiu, aquest és un dels formats en què se sent més còmoda i natural, ja que, com afirma contundentment, “busco temes d’impacte. Busco històries que trenquin els esquemes de la gent. Hi ha persones que es pensen que per viure jo totes aquestes històries en persona sóc una egocèntrica, però penso que aquestes no veuen més enllà. Jo no ho faig per egocentrisme, ho faig perquè és una bona història”.

De fet, la seva mirada documental l’ha portat a ser qüestionada i criticada en diverses ocasions, però això no ha estat cap obstacle per parar-la, sinó que l’ha motivat a seguir. Un altre dels seus motors per desenvolupar la seva activitat dins d’aquest àmbit ha estat la llibertat i l’ampla expressivitat que pot oferir el documental en una sola peça. Tal com ella explica “treballo lliurement, perquè sóc la directora dels meus programes i desenvolupo els meus formats amb el meu equip. [...] A més, podem introduir elements nous amb què ens arrisquem”, sense tenir en compte cap barrera que limiti la seva tasca. De fet, més d’un cop ha reivindicat com d'important és el documental, ja que “és molt necessari parlar de com són les coses”.

Si us ha cridat l'atenció o us heu sentit identificats amb la mirada documental de la Samanta Villar, el pròxim dilluns dia 16 teniu l’oportunitat de gaudir d’una de les seves conferències sobre aquest tema i proposar-li totes les vostres qüestions. No us ho perdeu!


La informació d'aquesta entrada ha estat extreta de:

«Samanta Villar hace balance». Vanitatis, (2014-2018). 11-04-2018. Disponible a https://www.vanitatis.elconfidencial.com/television/2018-01-16/entrevista-samanta-villar-maternidad-programas_1505993/

«Charla completa con Samanta Villar». Cuatro (2000-2008). 11-04-2018. Disponible a https://www.cuatro.com/chesterinlove/Charla-completa-Samanta-Villar_2_2485380024.html