Entrevista a Jordi Bas, fotografia natural


FITXA TÈCNICA


ENTREVISTA
Jordi Bas, fotografia natural
A part de dedicar-se a la docència, Jordi Bas és enginyer agrònom i molt aficionat a la fotografia natural. 

És difícil trobar feina dins del món de la fotografia naturalista?
El que és difícil és trobar una única feina que et permeti viure'n. Vaja, dedicar-te únicament a fer i vendre fotografies de Natura. Almenys a Catalunya. Fa anys, la feina d'un fotògraf de Natura podia consistir únicament en vendre fotografies -ja fos com a free-lance o a través d'alguna agència- o en fer llibres i articles per a revistes. Avui en dia aquesta font d'ingressos ha baixat tant que no crec que a casa nostra hi hagi algú que pugui dir que en viu. I a nivell internacional penso que pocs fotògrafs -els "millors"- s'ho poden permetre.

El que ha passat és que abans de la irrupció d'internet i les xarxes social, i ja parlem de fa uns anys, s'havia de pagar per veure fotografies i reportatges de Natura, ja fos estant subscrit a alguna revista o comprant llibres. I, com és lògic, part d'aquests diners servien per a pagar la feina a qui feia les fotos, és a dir al fotògraf. Avui en dia no cal pagar ni un cèntim per a veure impressionants fotos o inclús reportatges sencers. El Sr. Google ens ho posa a la punta dels dits. El que ha passat és que o bé et dediques també a altres feines que poc tenen a veure amb la fotografia, o bé diversifiques la teva activitat i t'adaptes al nou "mercat" de la fotografia de Natura. Abans, com deia, la gent pagava per veure bones fotos i bons reportatges. Avui la gent està disposada a pagar per poder fer les fotos que veu a la pantalla de l'ordinador. Per això deia que la feina d'un fotògraf de Natura avui en dia no és només fer (i vendre) fotos. Gran part de la feina és fer possibles que d'altres pugui fer fotos semblants a les que han vist. I com es fa això? Doncs muntants cursets, tallers o similars els caps de setmana, organitzant viatges a paradisos de vida salvatge o muntant serveis i infraestructures aquí perquè vingui gent de fora a fer fotografies.

De tot això en parlaré a la meva xerrada.

Com van ser els teus inicis en la fotografia?
A la fotografia de Natura s'hi pot venir des de dos aproximacions diferents: o bé des del món de l'observació i coneixement de la Natura (ornitologia, entomologia, ... naturalisme en general) o bé del món de la fotografia. Des de petit, que jo sortia al camp amb binocles a mirar ocells, a buscar nius o a seguir isards. Poc a poc vaig anar comprant prismàtics cada vegada més lleugers i objectius cada vegada més grans. I fins avui, que encara duc els prismàtics a la guantera del cotxe i els agafo quan vaig a fer fotos.

Creus que els catalans valorem la natura que tenim?
No massa. Al menys no el suficient.
Ni la valorem ni la coneixem prou, en general. A l'Aragó o a Navarra, dos comunitats d'aquí a la vora, penso que la gent coneix més el seu entorn natura i per tant el valora més. Si anem a la Plaça de Catalunya, a Barcelona, o al carrer Major de Lleida i ensenyem fotos de trencalossos, sisons o galls fers, per dir alguna cosa, poca gent reconeixerà l'espècie que els estem ensenyant i molt menys ho reconeixerà com un patrimoni propi.

Per exemple, ningú pot dubtar que La Seu Vella és un patrimoni col·lectiu dels lleidatans (com a mínim) que cal valorar i conservar. Però passa el mateix amb els sisons i els secans, amb el gall fer i els boscos del Pirineu o amb els trencalossos que déiem abans?
Evidentment anem a millor, penso, i cada vegada hi ha més gent interessada en l'observació, el coneixement i en darrer terme en la conservació de la Natura.

Quin reportatge fotogràfic recomanes?
Per dir-ne només un, un llibre d'un fotògraf francès sobre l'àrtic: ARTIQUE, de Vincent Munier. Aquí teniu una mena de making off del llibre i del treball d'aquest fotògraf.