De Villar a Wiener; dues formes de captar la realitat

Comença la 15a edició de la Setmana de la Comunicació a la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida. Enguany deixem endarrere la ficció per aproximar-nos a la realitat a través de mirades més humanes, més autèntiques, unes mirades documentals.
Visita a les instal·lacions del Magical Media.
Foto: Clara Anglada.

Dilluns 16 d'abril els alumnes de batxillerat procedents de diferents instituts de Lleida, han visitat les instal·lacions del Magical Media en la Jornada de Portes Obertes de la UdL. Tot seguit, s'han traslladat a la Sala d'Actes de la Facultat de Lletres amb la conferència Viure-ho per contar-ho, a càrrec de la periodista, escriptora i presentadora Samanta Villar.
La primera ponència ha girat al voltant del gènere Factual predominant en els treballs de la Samanta Villar. Aquest format combina la informació i l'entreteniment per tal de mostrar realitats que impactin a l'espectador i que, literalment "el facin remoure al seient". Com si d'una recepta es tractés, la periodista ha revelat els ingredients que han convertit els seus programes en referents dins del gènere. Segons Villar cal trobar una bona història, tot i que no és una tasca fàcil, ha de ser un tema humà, atemporal, emotiu, visual, interessant i desconegut per l'espectador. "L'emoció és informació també i, per mi, és molt important" apuntava la periodista mentre posava exemples del programa de televisió 21 días.

Samanta Villar durant Viure-ho per contar-ho a la Sala d’Actes del Rectorat.
Foto: Clara Anglada.

Al final de la conferència la Samanta Villar ha reflexionat sobre la importància de passar la pilota a l'espectador; "em molesta que em donin lliçons en els reportatges. Cadascú ha d'arribar a les seves conclusions i fer els seus judicis morals".
La primera jornada ha conclòs amb la periodista, escriptora i cronista Gabriela Wiener amb Cuando hablo sobre mí, hablo sobre ti, on s'ha servit d'experiències personals per tal d'explorar els límits de la privacitat, el narcisisme i la flexibilitat del gènere documental. Wiener ha destacat el cas del seu pare que va portar una doble vida durant molts anys, plena de mentides i infidelitats amb un pegat a l'ull que separava una vida de l'altra. La periodista estableix un paral·lelisme entre l'ull ocult del seu pare i la seva doble vida, tot el que amagava. Aquestes vivències familiars han marcat les seves obres com el llibre Llamada Perdida, i ha estat una forma d'entendre la vida i el periodisme.

Gabriela Wienner, al centre, durant la seva ponència ‘Cuando hablo sobre mi, hablo sobre ti’. 
Foto: Clara Anglada.

A través d'una mirada introspectiva, Wienner ha defensat un estil documental que utilitza com a matèria primera la mirada subjectiva de la realitat. I és que, no té complexos en utilitzar la primera persona per expressar-se. "A veces escribo desde el yo, a veces sobre el yo y a veces contra el yo".

Amb les seves paraules, s'ha tancat el primer dia de la 15a Setmana de la Comunicació, una setmana que, gràcies a la participació activa d'alumnes, professors i especialistes, ha començat amb força èxit i participació. 

Vídeo resum jornada:Imatges:
Ponència Gabriela Wiener
15 SET COM Gabriela Wiener

Ponència Samanta Villar
15 SET COM Samanta Villar

Visita Magical Media
15 SET COM Visita Magical Media

Crònica: Sílvia Camell, Laura Farré i Albert Rubió.
Equip de Fotografia: Clara Anglada, Imán Benataya i Hamza El Mokhtari.