Què hi ha darrere del cartell de la Setmana?

Aquest any la temàtica de la Setmana tracta sobre els diferents formats que té el gènere del documental. Per aquest motiu la imatge que encapçala el cartell és una fotografia feta pel famós fotoperiodista Walker Evans. L'home que apareix és en Floy Burroughs, un recol·lector de cotó d'Alabama. Aquesta foto va ser una icona durant els anys trenta, en què Evans denunciava l'explotació laboral viscuda per la gent del camp en una època de recessió econòmica. L'autor es va convertir en un dels fotodocumentalistes més importats del segle XIX. Evans va estar vinculat a una tradició documentalista en la qual la funció social estava vinculada amb una perspectiva contemporània.


Els autors del cartell han estat, per una banda, el professor de Disseny del Grau en Comunicació i Periodisme Audiovisuals Xavi Hosta, i, per una altra, el seu soci Marc Garcia de l'empresa SopaGraphics. El títol de la Setmana, "Mirades documentals", té molta relació amb aquesta fotografia. Ja que com diu Xavi Hosta: "Et permet preguntar-te qüestions que transcendeixen de l'àmbit purament descriptiu: com per exemple, de quines "mirades" parlem? De les que fem com a públic o de les que els realitzadors fan sobre la temàtica del documental? ¿Ens està dient que no existeix la possibilitat de documentar la realitat des d'un punt de vista objectiu, quan a la paraula "documental" la precedeix una "mirada" en tant que visió particular d'un creador? Podríem seguir així fins a embrancar-nos en disquisicions semàntiques en què em temo que m'acabaria fent mal...".

La tècnica utilitzada al cartell és el puntillisme. Segons descriu l'autor, la idea era que recordés a un bocí de pel·lícula fotogràfica o a un fotograma antic. Per aquest motiu la tipografia actua com a una "marca de registre" o "d'indicador tècnic". A més, el text funciona com un element plàstic més, en què es reforça la mirada del personatge establint un recorregut òptic que aporta riquesa visual.

Per últim, Hosta explica: "Ens sentim molt identificats amb la temàtica d'enguany. D'alguna manera, com a dissenyadors, i salvant les distàncies, també podem dir que som documentalistes visuals del moment. Deixem un testimoni gràfic dels esdeveniments i la nostra feina s'articula a partir de les tendències socials en comunicació."


xavi
Xavi Hosta

marc
Marc Garcia

Les mirades d'ambdós dissenyadors han estat les encarregades de donar-nos la primera pista sobre aquesta 15a edició de la Setmana de la Comunicació, però no oblideu que ben aviat sereu vosaltres qui tindreu l'oportunitat d'experimentar-ho en primera persona. La Setmana arrancarà el pròxim dilluns 16 d'abril de la mà de la periodista Samanta Villar, a la Sala d'Actes de la Facultat de Lletres

Esperem trobar-vos allà!