"Tots tenim una història darrera la Guerra Civil": Trinxeres (TV3) obre la sesió d'avui

Acabem aquesta Setmana de la Comunicació  amb dues ponències que han deixat un bon regust de boca a tots els assistents. La primera ha emocionat a tothom amb la presència de l'Eloi Vila i Marc Juan, dos dels responsables que van fer possible "Trinxeres", el programa de TV3 en el qual tres companys recorren l'últim front de la guerra civil a Catalunya


Els dos ponents han fet un repàs  del procés  de recerca que han encarat respecte al format, des del sorgiment de la idea principal fins a la recopilació de les històries que acaben construint el programa. Sobretot el seu objectiu principal girava entorn la recuperació d'històries humanes de gent que va viure el conflicte.

Durant la seva intervenció s'ha destacat la necessitat d'un programa sobre la guerra civil enfocat des d'una perspectiva més propera i emocional. "Aquest país no ha volgut mirar al passat" ha puntualitzat l'Eloi Vila fent referència a la falta d'informació que tenen les noves generacions sobre l'impacte real de la guerra civil. I en part, no perquè no vulguin saber-ne res. Amb la frase "els avis van callar, els pares no saben res. I ara som els nets qui expliquem als pares la història dels avis" han demostrat la seva intenció en apropar la història als més joves, però també fer un homenatge a la memòria i a les famílies que en formen part.Encara que el format està basat en un programa de la televisió belga (Ten Oorlog) van saber que havien d'aplicar algunes diferències en el nostre territori. Que fos una guerra civil en la qual actualment encara existeixen ferides obertes va obligar a enfocar-lo d'una altra manera. No ferir sensibilitats, una aproximació més emocional i la importància de "l'ànima de les persones" són els requisits principals que han acabat definint el "Trinxeres" que avui coneixem. Per tal de crear sensacions més reals, els "aventurers" no tenien cap contacte previ amb els seus testimonis, sinó que un equip previ feia el treball de recerca en cada poble.
Eloi Vila i Marc Juan han acabat obrint una reflexió sobre els límits entre l'espectacle en televisió i la memòria històricaA partir de la seva experiència gravant el programa, han conclòs que aquesta línia roja es defineix a partir de la sensibilitat de cada persona, més que no pas de la distància generacional.


Crònica: Tamara Dacal
Equip de Fotografia: Almudena Martínez, Catalina Bover, Nerea Zuriguel, Anna Badia