SPOILER: Acaba la 14a Setmana de la Comunicació.

Finalitzem amb èxit la 14a Setmana de la Comunicació de la Universitat de Lleida. Durant aquesta edició s’ha debatut el tema de la ficció seriada, acabant amb una mica de realitat.

Aquesta última jornada ha estat encapçalada per la ponència de l’Eloi Vila i Marc Juan; els quins ens han explicat la seva experiència en el programa “Trinxeres”. La cloenda ha estat a càrrec de l’escriptor, guionista i director David Trueba.


David Trueba ens ha explicat la seva experiència en el món audiovisual. “Hi ha una obsessió o por per la sorpresa”. Recorda que quan tenia catorze anys anava molt al cinema, però existia una cosa que ara s’ha perdut: la sessió continua. En el cinema s’exposava la mateixa pel·lícula successivament. “Moltes vegades només veia els últims quinze minuts, el final de la vida és molt més difícil que als films. I aquest està al cementiri, on hi ha els rics, els pobres, els tontos... En definitiva, tots.”

Trueba afirma que un bon periodista ha de ser una persona que ha de tenir interès per totes les coses, no hi ha cosa que es pugui desprestigiar. Totes han de ser definitòries per resoldre alguna cosa, “estic parlant de temes no lectius, ja que la universitat no et serveix per tot, l’experiència fa molt. És una professió on comences de 0 cada dia”. En relació al món de la comunicació, David Trueba assenyala que cada vegada s’està fent un combat per desprestigiar aquesta professió. Com per exemple quan Trump diu: “Jo menteixo, però la premsa també”.


Per finalitzar la ponència ens ha parlat sobre l’origen de la sèrie: ¿Qué fue de Jorge Sanz?. Trueba va conèixer a Jorge Sanz quan tenien setze anys, “era el tio més guapo i famós de llavors, tenia molt èxit, sobretot amb les noies que el portaven plastificat a la carpeta”. La segona part de la vida dels personatges és la que no explica ningú, i la que Trueba volia explicar. “Al cap dels anys no el trucava ningú per fer papers i només li van oferir un programa molt cutre”. Trueba volia fer una sèrie sobre el fracàs d’aquest actor i com aquest vivia el dia a dia. “Sobretot li vaig dir que no digués que la idea havia estat meva, sinó d’ell”. Així es van llançar a la piscina i rodar el primer episodi, el pilot.


El conferenciant ha volgut acabar la ponència amb el següent consell: “fieu-vos de les vostres intuïcions, d’allò que creieu que en aquell moment pot funcionar. No feu cas del que vol la gent, feu el que us ompli. En el vostè futur veureu que tot el que us he dit no és casualitat”.


Esperem que n’hàgiu gaudit tant com nosaltres. Us esperem a la 15a Setmana de la Comunicació!Crònica: Clàudia Niubò, Noèlia Burgos
Equip de Fotografia: Almudena Martínez, Catalina Bover, Nerea Zuriguel, Anna Badia
Gravació i edició de vídeo: Oscar Manyoses, Marc Miranda, Oleksandre Ladyzhenskyy
Redacció i locució vídeo: Laura Grau