Iolanda Tortajada

Iolanda Tortajada és membre de la Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, el CAC, professora del Departament dels Estudis de Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili (URV), i investigadora del grup de recerca Asterisc. Anteriorment, va ser professora al departament dels Estudis de la Comunicació Audiovisual a la Universitat de Lleida, i a la Universitat Ramon Llull, a la diplomatura d’Educació Social. La seva recerca tracta l’estudi de gènere i comunicació, realitzant projectes que analitzen els discursos mediàtics, la transformació en la representació de la feminitat, i la mediatització de les relacions sexuals i afectives. Sobretot centra el seu objecte d’estudi en  el paper que exerceixen els mitjans en la construcció de significats al voltant del gènere.

1. Què volies ser de petita i què et va portar a iniciar-te en la teva carrera professional? Quina va ser la teva primera professió?

No recordo tenir cap professió al cap, però jugava molt a ser professora. Des que em vaig llicenciar que no m'he desenganxat de la universitat, estudiant màster i doctorat i treballant-hi des que vaig acabar la carrera. M'agrada llegir, m'agrada investigar i em trobo molt a gust fent classes, i conferències! ;-)

2. Amb quin personatge de ficció te n’aniries a sopar? Per què?

Amb uns/es quants/es, però, de les sèries que he vist darrerament, amb Daredevil. Seria divertit debatre amb ell sobre Punisher, el seu sentit de la justícia i què passarà quan s'ajuntin tots els defenders.

3. Quina sèrie/pel·lícula/documental t’ha deixat petjada? Per què?

Si parlem d'impacte, "Ciutat morta". És d'aquells documentals que et fan pensar, que no et deixen indiferent i que, fins i tot, et porten a actuar. En una línia semblant (però no em va copsar de la mateixa manera), "Making a Murderer". Tots dos projectes fan visible el sistema, la seva duresa.

4. Quin creus que serà el futur de la ficció seriada?

És difícil fer prediccions, però podem dir que ara té molt bona salut (molt bones produccions, noves formes de visionar i de negoci...) i res fa pensar que no sigui així en un futur. 


El Test de la Iolanda Tortajada:


1. Comèdia o Ciència Ficció?
No puc escollir.

2. Cinema o teatre?
Cinema.

3. Internet o televisió?
Internet.

4. Versió original o doblada?
Versió original.

5. Joc de Trons o Breaking Bad?
No he vist Joc de trons (crec que no ho faré). Breaking Bad, doncs.

6. Los Serrano/ Siete Vidas/ Ventdelplà/ El Cor de la Ciutat? 
Cap de les quatre.

7. Sherlock Holmes o Hércules Poirot?
Sherlock i Poirot, dues bones sèries.

8. Steven Spielberg o Woody Allen?
Woody Allen.

9. Digue’ns dues cançons que t’agradin especialment.
Entropy - Bleachers
Lazing On A Sunday Afternoon - Queen